Adresa

Rruga “Jordan Misja”, pallati 141/1, shkalla 1, kati 2, Tiranë

Afta Epizootike, AKVMB nis monitorimin serologjik

Autoriteti Kombëtar i Veterinarisë dhe Mbrojtjes së Bimëve është duke kryer monitorimin serologjik ndaj Aftës Epizootike, e cila është sëmundje ngjitëse tek bagëtitë dhe ka ndikim në ekonominë blegtorale.

 

Deri në fund të muajit dhjetor pritet të çohen pranë ISUV 𝟑𝟓𝟎 𝐤𝐚𝐦𝐩𝐢𝐨𝐧𝐞 𝐚𝐧𝐚𝐥𝐢𝐳𝐚𝐬𝐡 në gjedh, derra dhe të imta, përgjigjja e të cilave do të konfirmojë ose përjashtojë prezencën e kësaj sëmundje në vend. Sëmundja e rrallë është fatale në kafshët e rritura, por shpesh ka vdekshmëri të lartë tek kafshët e reja në moshë.

 

Afta Epizootike karakterizohet nga ethe dhe plagë të ngjashme me flluska në gjuhë dhe buzë, në gojë, në gjinj dhe midis thundrave. Sëmundja shkakton humbje të rënda të prodhimit dhe shumica e kafshëve të prekura, pavarësisht se shërohen, shpesh i lë ato të dobësuara.

 

Shpërndaje:

Lajme të tjera