Adresa

Rruga “Jordan Misja”, pallati 141/1, shkalla 1, kati 2, Tiranë

Berati, “kryeqendra” e prodhimit të perimeve të hershme. Specialistët e Mbrojtjes së Bimëve i këshillojnë për mënyrën e luftimit të prekjes nga dëmtuesit

Qarku i Beratit ka një traditë shumëvjeçare për prodhimin në sasi dhe hershmëri të perimeve në sera diellore dhe me ngrohje. Prodhojnë më së shumti domate, speca dhe tranguj, të cilat tregëtohen në pikat e grumbullimit.

Për të marr prodhime me rendiment dhe cilësi të lartë, fermerëve ju vijnë në ndihmë specialistët e Mbrojtjes së Bimëve të Drejtorisë Rajonale Elbasan, Qarku Berat. Nga monitorimet e kryera në serën e kultivuar me speca dhe tranguj në Otllak të Beratit, specialistët konstatuan prekje të lehtë nga vrugu (Pseudoperonospora capsici) dhe hiri (Leveillula taurica).

Ndërsa në serat e monitoruara në fshatrat Goriçan dhe Kozare të Bashkisë Dimal, u konstatua prekje nga krahëbardha (Trialeurodes vaporarium) në kulturat spec dhe domate. Fermerët u këshilluan për mënyrën e luftimit të prekjes nga dëmtuesit dhe kujdesin që duhet të tregojnë ndaj përdorimit të produkteve të mbrojtjes së bimëve.

Autoriteti Kombëtar i Veterinarisë dhe Mbrojtjes së Bimëve

[email protected]

Shpërndaje:

Lajme të tjera

Informacion mbi pestën amerikane

Pesta amerikane është sëmundje shumë e rrezikshme dhe shumë ngjitëse për bletët. Ajo zhvillohet dhe përhapet, jo vetëm në një koshere por rrezikon që të

Tenja e verdhë e domates

Tenja e verdhë e domates (ℎ𝑒𝑙𝑖𝑐𝑜𝑣𝑒𝑟𝑝𝑎 𝑎𝑟𝑚𝑖𝑔𝑒𝑟𝑎 ℎ𝑢𝑏𝑛𝑒𝑟) është një dëmtues që sulmon një sërë bimësh, si; domaten, specat, pambukun, fasulen, bizelen. Tek  do Marja