Adresa

Rruga “Jordan Misja”, pallati 141/1, shkalla 1, kati 2, Tiranë

Dëmet e shkaktuara në bujqësi nga minjtë dhe mënyra e vlerësimit të përhapjes së infeksionit

Minjtë konsiderohen si shkaktarë seriozë të uljes së prodhimeve bujqësore. Këta dëmtues polifagë shumëzohen gjatë gjithë vitit nëse gjejnë kushte të përshtatshme mjedisore, por megjithatë kohët në të cilat arrihet piku i shumëzimit janë sezonet e verës dhe të vjeshtës.

Për të parandaluar dëmet që mund të shkaktojnë minjtë në sipërfaqet e tokave bujqësore, është e nevojshme që të zbatohen disa masa kontrolli. Fillimisht bëhet vlerësimi i shkallës së infeksionit të minjve në fushë. Specialistët e mbrojtjes së bimëve  për të dalë në një konkluzion mbi vlerësimin e situatës kontrollojnë galeritë e hapura në ngastra nga minjtë dhe më pas këshillojnë fermerët për mënyrat që duhet të përdorin në uljen e shkallës së infeksionit apo parandalimin e përkeqësimit të situatës.

Në këtë postim gjeni tabelën e vlerësimit të situatës së infeksionit, e cila është përgatitur nga ekspertët e AKVMB.

Shpërndaje:

Lajme të tjera

Informacion mbi pestën amerikane

Pesta amerikane është sëmundje shumë e rrezikshme dhe shumë ngjitëse për bletët. Ajo zhvillohet dhe përhapet, jo vetëm në një koshere por rrezikon që të

Tenja e verdhë e domates

Tenja e verdhë e domates (ℎ𝑒𝑙𝑖𝑐𝑜𝑣𝑒𝑟𝑝𝑎 𝑎𝑟𝑚𝑖𝑔𝑒𝑟𝑎 ℎ𝑢𝑏𝑛𝑒𝑟) është një dëmtues që sulmon një sërë bimësh, si; domaten, specat, pambukun, fasulen, bizelen. Tek  do Marja