Adresa

Rruga “Jordan Misja”, pallati 141/1, shkalla 1, kati 2, Tiranë

Masat luftuese të nematodës Ditylenchus Dipsaci

𝐷𝑖𝑡𝑦𝑙𝑒𝑛𝑐ℎ𝑢𝑠 𝐷𝑖𝑝𝑠𝑎𝑐𝑖 është një nematodë patogjen bimor që infekton kryesisht qepën, hudhrën, fasulen, jonxhën, duhanin. Zakonisht njihet si nematodë, dëmtues i kërcellit dhe bulbave.

Simptomat e infeksionit përfshijnë ndalim të rritjes së bimës, zbardhjen e bulbes, fryrje të kërcellit dhe deformim.  Kjo nematodë ka një cikël jetësor me pesë faza dhe aftësinë për të hyrë në një fazë gjumi.

Pa kontroll, mund të shkaktojë dëme të mëdha të kulturave pritëse (p.sh. qepë, hudhra, drithëra, bishtajore, luleshtrydhe, bimë zbukuruese).

Trajtimet kimike të tokës në sipërfaqe të madhe janë të kushtueshme, por ndonjëherë mund të aplikohet duke trajtuar sipërfaqe të vogla, pas heqjes dhe shkatërrimit të bimëve të prekura, zhardhokëve, së bashku me një diferencë të atyre të shëndetshme përreth, për të zhdukur një infektim të mundshëm të parcelave aty pranë.

Shpërndaje:

Lajme të tjera