Adresa

Rruga “Jordan Misja”, pallati 141/1, shkalla 1, kati 2, Tiranë

Rrugët e infektimit nga Dermatoza Nodulare e Gjedhit

Dermatoza Nodulare e Gjedhit është sëmundje infektive, shpërthyese, herë pas here fatale ndaj bagëtive. Sëmundja ndikon shumë në prodhimtarinë e gjedhit, prodhimin e qumështit dhe gjendjen trupore të kafshëve. Ajo gjithashtu shkakton dëme në lëkurë, abort dhe infertilitet.

Deri më sot, virusi i Dermatozës Nodulare të Gjedhit është zbuluar në pështymë e rrjedhjet nazale deri në 18 ditë pas infektimit dhe uji i kontaminuar mund të infektojnë edhe krerët e tjerë.

Njihet fakti që nga lopët barse të infektuara lindin viça me lezione në lëkurë.

Në Shqipëri kjo sëmundje nuk është raportuar vitet e fundit, kjo nuk do të thotë se sëmundja nuk mund të shfaqet. Vaksinimi masiv është mënyra më efektive për të kufizuar përhapjen e sëmundjes.

Shpërndaje:

Lajme të tjera

Informacion mbi flaveshencën e artë të hardhisë

Flaveshenca e artë e hardhisë është sëmundje shkatërruese e hardhisë. Transmetohet nga materiali shartues dhe shumues vegjetativ si dhe nga insekti vektor 𝑠𝑐𝑎𝑝ℎ𝑜𝑖𝑑𝑒𝑢𝑠 𝑡𝑖𝑡𝑎𝑛𝑢𝑠. Nëse